Τετραήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου Σκάλας στον Σχολικό Εκφοβισμό
Ο εκφοβισμός στα σχολεία παραμένει μια σημαντική κοινωνική πρόκληση στο σύγχρονο τοπίο, αν και με ορισμένες αξιοσημείωτες αλλαγές στην εκδήλωση και την απάντησή του. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει αναδειχθεί ως μια εξέχουσα μορφή παρενόχλησης, που διευκολύνεται από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας. Αυτή η εικονική διάσταση του εκφοβισμού προσθέτει πολυπλοκότητα στο ζήτημα, καθώς συχνά εκτείνεται πέρα από τα όρια του σχολικού χώρου, διεισδύοντας στις προσωπικές ζωές των μαθητών. H διαφορετικότητα π.χ. μαθητές με αναπηρίες, στοχοποιείται δυσανάλογα, αντανακλώντας ευρύτερες κοινωνικές ανισότητες. Επιπλέον, η πίεση για συμμόρφωση με τα στενά πρότυπα ομορφιάς, επιτυχίας και δημοτικότητας διαιωνίζει μια κουλτούρα κρίσης και αποκλεισμού μεταξύ των συνομηλίκων.
Ενώ η συνειδητοποίηση των επιβλαβών συνεπειών του εκφοβισμού έχει αυξηθεί, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί περισσότερα από απλά μέτρα αντίδρασης. Οι στρατηγικές πρόληψης που επικεντρώνονται στην προώθηση της ενσυναίσθησης, της διαφορετικότητας και των δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια ενός θετικού σχολικού κλίματος. Τα θεσμικά όργανα καλούνται να δώσουν προτεραιότητα σε ολοκληρωμένα συστήματα υποστήριξης τόσο για τα θύματα όσο και για τους δράστες, προάγοντας μια κουλτούρα συμπερίληψης και σεβασμού με απώτερο στόχο κάθε μαθητής να αισθάνεται ασφαλής και να εκτιμάται στο εκπαιδευτικό του περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε τετραήμερη ενδοσχολική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Σκάλας με θέμα τον «Σχολικό Εκφοβισμό», κατόπιν αιτήματος της Δ/ντριας κα Κορμπάκη. Το σεμινάριο διεξήχθη στις 15, 18, 22 και 29 Ιανουαρίου 2024. Συντονίστριες ήταν το Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου κα Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος και η Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Κατερίνα Καργάκου – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.