Δράσεις Μαρ. 2018

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις επιστημονικές δράσεις που έχουν  προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τον μήνα Μάρτιο.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», σε συνεργασία με το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης, διοργανώνουν τρεις ομιλίες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τους γονείς των μαθητών του σχολείου, στα πλαίσια των θεματικών ενοτήτων της Θεματικής Εβδομάδας. Αναλυτικότερα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής ομιλίες:

 • Την Τετάρτη, 28/02/2018 και ώρα 5:00-7:00 μμ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός: Πρόληψη και Αντιμετώπιση», με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.
 • Την Τετάρτη, 07/03/2018 και ώρα 5:00-7:00 μμ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Διαδίκτυο: Ασφαλής πλοήγηση-Κίνδυνοι-Εθισμός» με εισηγήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργό, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.
 • Την Τετάρτη, 14/03/2018 και ώρα 5:00-7:00 μμ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Εξαρτησιογόνες Ουσίες», με εισηγήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα, Κοινωνική Λειτουργό MSc, PhD©, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Αμφιθεάτρου του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης.

 

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 

Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο ,  Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα  – Κοινωνικούς Λειτουργούς,  θα  πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στους μαθητές της Β΄ τάξης  του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης. Συγκεκριμένα, θα δουλέψουμε βιωματικά στη θεματική των Εξαρτήσεων-  βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω». Αναλυτικά:

Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο:  «Να είναι κανείς μέλος της ομάδας ή να μην είναι;»

Τρίτη 06 Μαρτίου 2018: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Επιλογές – Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»

Τετάρτη 07 Μαρτίου 2018: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»

Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Αυτοέκφραση & Δυναμισμός»

Παρασκευή 09 Μαρτίου 2018: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Τα Δύσκολα»

 

Βιωματικές ομάδες Γονέων

 

 

 • Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Β΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου της Μαγούλας, ξεκινά τον Μάρτιο  Σχολή Γονέων διάρκειας οκτώ (8) συναντήσεων σε εβδομαδιαία βάση, με συντονίστρια την κα. Παπαδοπούλου Ιωάννα – ψυχολόγο. Οι συναντήσεις της Ομάδας θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος»,  κάθε Δευτέρα και ώρα: 5:00 – 7:00 το απόγευμα,  με έναρξη την Δευτέρα  05 Μαρτίου.

 

 

 

 • Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης ξεκινά επίσης τον Μάρτιο Βιωματική Ομάδα Γονέων διάρκειας οκτώ (8) συναντήσεων σε εβδομαδιαία βάση, με συντονίστρια την κα Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος»,  κάθε Τρίτη και ώρα: 5:00 – 7:00 το απόγευμα,  με έναρξη την Τρίτη  04 Μαρτίου.

 

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν στις συναντήσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Αγάπη και επικοινωνία στην οικογένεια
 • Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών
 • Δημοκρατική διαπαιδαγώγηση
 • Ενεργητική ακρόαση
 • Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης στα παιδιά

 

 • Η βιωματική ομάδα θετών γονέων, η οποία υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2017 με Ιανουάριο 2018, συνεχίζει τις εργασίες της, με ένα follow up τριών (3) συναντήσεων τον Μάρτιο. Η ομάδα θα συναντηθεί στο Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», τις ακόλουθες Τετάρτες 14, 21 & 28 Μαρτίου 2018.

 

Συντονίστριες της ομάδας, θα είναι και πάλι, οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγος και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός.

 

Παρέμβαση στο Κατηχητικό

Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ιερέα  και κατηχητή π. Λάτση Παναγιώτη της ενορίας του Αγ. Δημητρίου  Τσεραμιού, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 17 Μαρτίου με ώρα έναρξης  03:00 το απόγευμα,   δύο (2) ακόμη  παρεμβάσεις στα παιδιά και στους έφηβους του κατηχητικού σε θεματικές που αποσκοπούν στην πρόληψη και την ψυχική ενδυνάμωση των νέων. Συγκεκριμένα,  η κα Γκουντούνα Ασπασία, θα υλοποιήσει μια ωριαία παρέμβαση στο παιδικό τμήμα,  στη θεματική: «Το πλοίο της Αγάπης στη θάλασσα της Ζωής»  και αντίστοιχα μια στους εφήβους στη θεματική: «Διαδίκτυο: Κίνδυνοι και Προστασία».

 

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:

 

 

 • Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα  σε συνεργασία με την κα Δελή Ελένη, εκπαιδευτικό της Γ΄ τάξης του  Δημοτικού σχολείου Μολάων,   θα πραγματοποιήσει  άλλη μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση νηπίων στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης: «Εσύ κι εγώ γινόμαστε εμείς»
 • Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, η κες Παπαδοπούλου Ιωάννα & Γκουντούνα Ασπασία,  σε συνεργασία με την Νηπιαγωγό του 2ου Νηπιαγωγείου Νεαπόλεως  κα Σταθάκη  Αρχοντούλα, θα πραγματοποιήσουν μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του Νηπιαγωγείου, στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης: «Ο Κήπος με τις 11 Γάτες».

 

Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στις 10:00 το πρωί, οι κες Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία με τον  Δ/ντή του Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη κο Μακράκο Απόστολο, δύο παράλληλες  δίωρες ψυχοεκπαιδεύσεις στις Ε΄&  Στ’ τάξεις του σχολείου στη θεματική:  «Ασφαλής πλοήγηση – Κίνδυνοι & Εθισμός στο Διαδίκτυο»