Δράσεις Ιαν. 2018

Θεματικό Σεμινάριο με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ

Ο κύκλος θεματικού σεμιναρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Σπάρτης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» που  ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και με  πρόγραμμα  να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018, δεν θα συνεχιστεί, λόγω μη προσέλευσης του κοινού. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 15/01/2018 που ήταν προγραμματισμένη η ομιλία με τίτλο: «Ας μιλήσουμε για την Κατάθλιψη» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο, προσήλθαν μόνο 3 άτομα και έτσι εφόσον και στην 2η συνάντηση τον Δεκέμβριο οι συμμετέχοντες ήταν ελάχιστοι, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, αποφάσισε να μην συνεχιστούν οι ομιλίες και να συνεργαστούμε με τον Σύλλογο των ΑΜΕΑ εκ νέου στο μέλλον.

 

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 

  • Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν δύο (2)  δίωρες  βιωματικές ψυχοεκπαιδεύσεις σε συνεργασία με την Δ/ντρια του  ΓΕΛ Σκάλας., στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία», στη θεματική των Εξαρτήσεων.

Η  θεματική για την Α΄ τάξη ήταν:  «Εθισμός: Ένα στοίχημα με τον εαυτό μας»  με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και για την Β΄ τάξη: «Ναρκωτικά και Νέοι» με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα 

 

  • Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κ. Βαφάκου Βασιλική και τον Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου  Σπάρτης κ. Σακελλαρόπουλο Ανδρόνικο,  υλοποιήθηκε  από τις  κυρίες  Καργάκου Κατερίνα  και την  Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ κα Βαφάκου Βασιλική, μία (1)  τρίωρη  βιωματική  παρέμβαση  στην Γ1΄ τάξη στη θεματική: «Διαφορετικότητα στο σχολικό περιβάλλον», στις 20/12/17.

 

 Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης

 

 

Τα προγράμματα πρόληψης, προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στη συμπεριφορά των εφήβων, θα πρέπει να υλοποιούνται στα πρώτα εφηβικά χρόνια. Για αυτό θεωρείται αναγκαίο να εκπαιδευτούν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στην εφαρμογή υλικών πρόληψης των ψυχοτρόπων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, διοργανώνει ένα βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπ/σης για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού «Ξέρω τι ζητάω». Πρόκειται για ένα υλικό πρόληψης που έχει προκύψει από την πολυετή συνεργασία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, δομών Πρόληψης και του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, με τη συμμετοχή, ως εταίρου, του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα». Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και καλύπτει θέματα όπως οι κοινωνικές επιρροές, οι δεξιότητες ζωής και η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.

Το σεμινάριο, συνολικής διάρκειας δεκαέξι ωρών, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στη Σπάρτη, στις 22, 26, 31/01  και 02/02 2018 και ώρες 17:00 ως 21:00 με εκπαιδεύτριες τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα και Καργάκου Κατερίνα.

 

 

 

Βιωματικές ομάδες Γονέων

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο τέλος του Ιανουαρίου,

  • η βιωματική ομάδα θετών γονέων με τίτλο: «Υιοθεσία: Αλήθεια & Θάρρος… Μεγαλώνοντας τα παιδιά της καρδιάς μας», η οποία  απευθύνεται σε γονείς που έχουν υιοθετήσει ή πρόκειται να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά, την οποία συντόνιζαν  οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγος και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός &
  • η ομάδα γονέων νηπίων που φοιτούν στο 1ο & 2ο Νηπιαγωγείο Μολάων με τίτλο: «Ανακαλύπτω τις δυνάμεις μου και τις Ενεργοποιώ στη Ζωή μου», τη οποία συντόνισε η κα Γκουντούνα Ασπασία.

Παρέμβαση στο Κατηχητικό

Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ιερέα  και κατηχητή π. Νικόλαο Τσέτσεκα της ενορίας της Αγ. Τριάδας Σελλασίας, η κα Γκουντούνα Ασπασία πραγματοποίησε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου,  βιωματική  παρέμβαση στα παιδιά  του κατηχητικού  στη θεματική: «Αποδοχή της Διαφορετικότητας»