Δελτίο Τύπου

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις  νέες  επιστημονικές δράσεις που έχει προγραμματίσει προς υλοποίηση για τον μήνα Απρίλιο.

 

Βιωματική Ομάδα εφήβων:

 

Στο πλαίσιο του προσανατολισμού των δράσεων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας για εφήβους -που βρίσκονται εκτός σχολικού πλαισίου – ο Δίαυλος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Παπαδιανίκων, θα πραγματοποιήσει μια βιωματική ομάδα εφήβων Γυμνασίου διάρκειας οκτώ (8) ωρών στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης: «Στηρίζομαι στα πόδια μου». Η ομάδα θα ολοκληρωθεί  σε δύο συναντήσεις Σάββατα 18 & 25 Απριλίου και ώρα έναρξης 10:00 το πρωί στο παλαιό Δημαρχείο των Παπαδιανίκων με συντονίστριες τις κυρίες Γκουντούνα Ασπασία και Καργάκου Κατερίνα.

Η εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού πρόληψης «Στηρίζομαι στα πόδια μου», στοχεύει στην ενίσχυση της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του νέου που θα του επιτρέψει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να περιφρουρεί τη σωματική, ψυχική και κοινωνική του υγεία φροντίζοντας τον εαυτό του.

Συγκεκριμένα, κύριοι στόχοι είναι: Η ενδυνάμωση των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών (ανάπτυξη αυτοεκτίμησης , ενίσχυση θετικής εικόνας του εαυτού, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κ.α.) Η ενίσχυση της προσωπικότητας των μαθητών,  η δημιουργία φιλικού και ευχάριστου κλίματος στη σχολική τάξη, η βελτίωση της επικοινωνίας στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και η βελτίωση της επικοινωνίας στη σχέση μαθητή – καθηγητή.

 

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση:

 

Σε συνέχεια της συνεργασίας της επιστημονικής ομάδας του «Διαύλου» με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα πλαίσια του «Κοινωνικού σχολείου», τα επιστημονικά στελέχη μας  θα υλοποιήσουν μια σειρά βιωματικών παρεμβάσεων  στους μαθητές  των ΕΠΑΛ Σπάρτης και  4ου  Γυμνασίου Σπάρτης. Συγκεκριμένα:

 • Στο ΕΠΑΛ Σπάρτης και σε συνέχεια  της συνεργασίας μας  με την εκπαιδευτικό κ. Κουτσαλιάρη Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί  βραχεία βιωματική παρέμβαση στην θεματική: «Υγιείς Διαφυλικές Σχέσεις»  στους έφηβους μαθητές της ειδικότητας Δομικών Έργων της Γ’ τάξης,  με συντονίστρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία, την Τρίτη 21 Απριλίου και ώρα 9:00 το πρωί στο χώρο του σχολείου.

 • Την Πέμπτη 30 Απριλίου  και ώρα 10:30 το πρωί, στο χώρο του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Παστουρματζή Ιωάννα,  δίωρη βιωματική παρέμβαση στους εφήβους  της Α’ τάξης του Γυμνασίου με θέμα: «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός», με συντονίστρια την κ.  Καργάκου Κατερίνα.

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:

Σε συνεργασία και με την Α/βάθμια Εκπαίδευση  και στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου», το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», έχει προγραμματίσει την υλοποίηση βιωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.

Συγκεκριμένα:

 • Την Πέμπτη 02 Απριλίου 2015 και ώρα 10:00π.μ.,στο 7ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με την Δ/ντρια του 5ου Δημοτικού κα Ρηγάκου Καλλιόπη και την εκπαιδευτικό της Στ΄τάξης κα Καράμπελα Χρύσα  θα πραγματοποιηθεί  δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση των μαθητών της  Στ’  τάξης  από  την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα  στα πλαίσια του προγράμματος  Αγωγής Υγείας που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί με τίτλο: «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός».
 • Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Σκάλας και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Σίδερη Δέση, οι  κυρίες Γκουντούνα Ασπασία και Καργάκου Κατερίνα,  θα υλοποιήσουν  δύο (2) δίωρες βιωματικές ψυχοεκπαιδεύσεις  στους μαθητές των  Β’ & Γ’ τάξεων , στη θεματική «Συναισθήματα: Αναγνώριση και Διαχείριση συναισθημάτων», την  Δευτέρα 20 Απριλίου  2015 και ώρα 10:00 π.μ.
 • Στο Νηπιαγωγείο Ασωπού και σε συνεργασία με την νηπιαγωγό κ. Κληρονόμου Φωτεινή, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα  θα υλοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια, βασισμένη στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης  «Ο Κήπος με τις 11 Γάτες», την Τετάρτη  22 Απριλίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ.
 • Την Πέμπτη 23 Απριλίου και ώρα 10:00 το πρωί, στο 9ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κ. Κοτσώνη Κωνσταντίνο στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιεί, θα πραγματοποιηθούν δύο(2) δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις  με συντονίστριες  τις κυρίες Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα στην θεματική «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός»  στους μαθητές των Α’, Β’& Γ’  τάξεων
 • Την Παρασκευή 24 Απριλίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κ. Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα,  σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς  της Ε’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη κ. Στιμαντήρη Στυλιανή και Μακράκο Παναγιώτη  , θα υλοποιήσουν  παράλληλα δύο (2) δίωρες βιωματικές  παρεμβάσεις στους μαθητές και των δύο τμημάτων στην θεματική «Διαφορετικότητα»  ενώ την
 • Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 10:00 το πρωί, και πάλι οι κυρίες Γκουντούνα Ασπασία και Καργάκου Κατερίνα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Στ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη κ. Μπελεγρή Μεταξία και Κωνσταντάκο Θεόδωρο, θα υλοποιήσουν  παράλληλα δύο (2) δίωρες βιωματικές  παρεμβάσεις στους μαθητές και των δύο τμημάτων  στην θεματική «Χτίζω την  Αυτοεκτίμηση μου »
 • Τέλος, ο Δίαυλος, υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» που αφορά την Στ’ τάξη των δημοτικών σχολείων που ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουν. Το πρόγραμμα, είναι βιωματικό, δίωρης διάρκειας και ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και με το ΚΕΣΥΠ Λακωνίας.  Υλοποιείται από την ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης  κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και για τον Απρίλιο, έχουν προγραμματιστεί  τα ακόλουθα σχολεία:
 • Τετάρτη 01 Απριλίου και ώρα 10:00 το πρωί, στο Στ’ 2 του 5ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
 • Παρασκευή 03 Απριλίου την ίδια ώρα, στο Στ’1 του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκάλας
 • Τρίτη 21 Απριλίου  την ίδια ώρα, στο Στ’ 2 του 3ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
 • Παρασκευή 24 Απριλίου την ίδια ώρα, στην  Στ’  του  Δημοτικού σχολείου Μυστρά –Αγ. Ιωάννου
 • Δευτέρα 27 Απριλίου την ίδια ώρα, στην  Στ’ του Δημοτικού σχολείου Αμυκλών
 • Τρίτη 28 Απριλίου την ίδια ώρα, στο Στ’ του 7ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
 • Τετάρτη 29 Απριλίου την ίδια ώρα, στο Στ1’ του  Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη
 • Πέμπτη 30 Απριλίου την ίδια ώρα, στο Στ’2 του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκάλας

Παρεμβάσεις σε γονείς:

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για την υλοποίηση ομιλίας ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε γονείς, που συνδιοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων 1ου, 2ου Σκάλας και Βλαχιώτη, θα πραγματοποιήσει ομιλία  με θέμα: «Ο σχολικός εκφοβισμός». Η ομιλία απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και  θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου 2015 και ώρα: 6:00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, με εισηγήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα.

Παρεμφερές είναι και το θέμα που θα πραγματευτεί η κ. Γκουντούνα Ασπασία την Τετάρτη 29 Απριλίου και ώρα 6:00 το απόγευμα στο Δημοτικό σχολείο Μολάων, κατόπιν συνεργασίας με την εκπαιδευτικό κ. Δελή Ελένη. Ο τίτλος της παρουσίασης είναι: «Σχολική Βία και Οικογένεια»  

Στόχος των ομιλιών,  είναι να αποτελέσουν  ένα δημιουργικό πεδίο ενημέρωσης, ανταλλαγής σύγχρονων επιστημονικών απόψεων και  διαλόγου πάνω σε θέματα που αφορούν στους μαθητές, στις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς. Θα συζητηθεί το φαινόμενο του εκφοβισμού και θα παρουσιαστούν οι διαστάσεις του, καθώς και προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης.

Τέλος, στην Ημερίδα που διοργανώνει το ΓΕΛ Σκάλας την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στις 5:00 το απόγευμα με τίτλο: «Το άγχος των παιδιών σχολικής – εφηβικής ηλικίας και η αντιμετώπισή του», η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης  θα  συμμετάσχει με την εισήγηση: «Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα»

 

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος»

Θερμές ευχές  για

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ