Δελτίο Τύπου

Συνεργασία ΕΠΙΨΥ – Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ/ΤΑ στην υλοποίηση της έρευνας ESPAD 2015

 

Το επιστημονικό προσωπικό του «Διαύλου», ανταποκρινόμενο στο αίτημα συνεργασίας  του  Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και  έχοντας ήδη εξασφαλίσει την άδεια υλοποίησης της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας, θα υλοποιήσει μέσα στον Μάρτιο την γνωστή σε όλους πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD) στον Ν. Λακωνίας.  Τα στελέχη του Κέντρου θα συμμετέχουν με την χορήγηση των ερωτηματολογίων στα σχολεία που  προέκυψαν από την τυχαία δειγματοληψία του ΕΠΙΨΥ  για το νομό μας.

Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, μετά και από την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για υποστήριξη της έρευνας (Θέμα 4, 116/29/1/2015).
Λόγω των γνωστών δυσχερειών που απορρέουν από την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκύπτει η ανάγκη να περιοριστεί κατά το δυνατό το κόστος της έρευνας του 2015. Για το λόγο αυτό η επικείμενη έρευνα θα περιοριστεί σε δείγμα 3.500-4000 16χρονων μαθητών (Α’ Λυκείου) οι οποίοι θα προέρχονται από μία έως 3 σχολικές μονάδες ανά νομό (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου η έρευνα θα περιλάβει περισσότερες σχολικές μονάδες). Σημειώνουμε πως το δείγμα της έρευνας θα είναι κατά συνέπεια αντιπροσωπευτικό μόνο σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς και στις ευρύτερες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και όχι ανά νομό.

 

Ομιλία Ενημέρωσης σε γονείς νηπίων στα Παπαδιάνικα

Για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού μας, πέρα από την αγάπη και τη στοργή μας, χρειάζεται να θέσουμε κάποια όρια, κάποιους κανόνες στη συμπεριφορά του. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να σχετίζονται με θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο, τη διατροφή, τα παιχνίδια, τις εξόδους, το ντύσιμο, τη μελέτη, τις αγορές, την τηλεόραση, τις σχέσεις με τους άλλους, την αρνητική συμπεριφορά κ.λ.π.

Γιατί τα όρια είναι απαραίτητα;
Το παιδί χωρίς όρια νιώθει δυστυχισμένο, αποθαρρυμένο, ανασφαλές και συχνά εκδηλώνει προβλήματα στη συμπεριφορά του. Η συνέπεια και η σταθερότητα στην εφαρμογή των κανόνων αυτών, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», σε συνεργασία με την κ. Καραγάνη Παναγιώτα, νηπιαγωγό του Νηπιαγωγείου Παπαδιανίκων, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική – εκπαιδευτική ομιλία στους γονείς, με θέμα: «Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών. Θετικοί τρόποι αντιμετώπισης». Η ομιλία, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2015 και ώρα 6:00μ.μ., στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου Παπαδιανίκων.

Ομιλήτρια θα είναι η κα Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κέντρου.  Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους γονείς.