Δελτίο Τύπου

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις  νέες  επιστημονικές δράσεις που έχει προγραμματίσει προς υλοποίηση για τον μήνα Μάρτιο.

 

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση:

 

Σε συνέχεια της συνεργασίας της επιστημονικής ομάδας του «Διαύλου» με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σ τα πλαίσια του «Κοινωνικού σχολείου»,  θα υλοποιήσουν μια σειρά βιωματικών παρεμβάσεων αλά και ομιλιών ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης  στους μαθητές  των:  2ου  Γυμνασίου Σπάρτης , 3ου Γυμνασίου Σπάρτης, Γυμνασίου Βλαχιώτη , 1ου ΓΕΛ Σπάρτης και Γυμνασίου Ελαφονήσου. Συγκεκριμένα:

Στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης: Συνεχίζοντας την συνεργασία  με την κ. Κουτσαλιάρη Ελισάβετ, εκπαιδευτικό στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης, η οποία υλοποιεί στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία» την θεματική της «Κακοποίησης Παιδιού και Γυναίκας» στην Α’ τάξη και της  Εφηβείας με τον τίτλο: «Είμαι 17 χρονών…» στην Β’ τάξη, θα πραγματοποιηθούν  βραχείες βιωματικές παρεμβάσεις στους έφηβους μαθητές και των δύο τάξεων από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου.

Αναλυτικότερα:

 • Την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 12:30 το μεσημέρι, στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, τρείς (3) δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις στους εφήβους και των τριών τμημάτων της Α’ τάξης του Γυμνασίου με θέμα: «Η Κακοποίηση της Γυναίκας», με συντονίστριες τις κυρίες: Γκουντούνα Ασπασία, Παπαδοπούλου Ιωάννα και Καργάκου Κατερίνα.
  • Την Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 8:00 το πρωί, στο χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου πρόληψης «Δίαυλος», η κ. Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσει βιωματική παρέμβαση στους εφήβους της Β’ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ερευνητικής Εργασίας στη θεματική: «Κατανόηση των επιρροών και λήψη αποφάσεων» από το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης «Στηρίζομαι στα πόδια μου» .
 • Την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 13:00 το μεσημέρι και πάλι στο χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου πρόληψης «Δίαυλος», η κ. Γκουντούνα Ασπασία, θα πραγματοποιήσει βιωματική παρέμβαση στους εφήβους της Α’ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ερευνητικής Εργασίας στη θεματική: «Πρόληψη της Έμφυλης Βίας».  

Στο 1ο ΓΕΛ Σπάρτης: Και πάλι σε συνεργασία με την κ. Κουτσαλιάρη Ελισάβετ, εκπαιδευτικό και στο 1ο ΓΕΛ Σπάρτης, όπου υλοποιεί στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητική εργασία» της Α’ τάξης, την θεματική «Επαγγελματικός Προσανατολισμός», η κ. Γκουντούνα Ασπασία θα πραγματοποιήσει  την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα: 12:30 το μεσημέρι, βιωματική παρέμβαση στους εφήβους της Α’ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τη θεματική: «Αυτογνωσία και Επιλογή Επαγγέλματος»  

Στο Γυμνάσιο Βλαχιώτη: Την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 10: 00 το πρωί και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας  κατά της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού, η κ. Γκουντούνα Ασπασία σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Γυμνασίου Βλαχιώτη κ. Κορμπάκη Μαρία –Σταμάτα, θα πραγματοποιήσει ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους μαθητές του Γυμνασίου με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού  Εκφοβισμού»

2ο Γυμνάσιο Σπάρτης: Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τον Δ/ντή του 2ου  Γυμνασίου  Σπάρτης κ. Γιαννουλέα  Κων/νο  και τις εκπαιδευτικούς κες  Αποστολάκου Σταυρούλα και Λάμπρου Φανή, η  επιστημονική ομάδα του «Διαύλου»  θα υλοποιήσει  βιωματικές  παρεμβάσεις  στους μαθητές και των τριών τμημάτων της Α’ τάξης του Γυμνασίου στην θεματική: «Σχολική Βία. Πώς την αντιμετωπίζουμε;» Αναλυτικά:

 • Την Τετάρτη 18 Μαρτίου και ώρα 8:00 το πρωί, στο Α2 με συντονίστρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία
  • Την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 11:30 το πρωί, στο Α1 με συντονίστρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα &
 • Την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 11:30 το πρωί, στο Α3 με συντονίστρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

Γυμνάσιο Ελαφονήσου: Σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Γυμνασίου Ελαφονήσου κ. Κολιβοδιάκου  Παναγιώτα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κ. Γκουντούνα Ασπασία, θα πραγματοποιήσει βραχεία βιωματική παρέμβαση, στους μαθητές του Γυμνασίου Ελαφονήσου στη θεματική «Κατανόηση των επιρροών και λήψη αποφάσεων» από το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης «Στηρίζομαι στα πόδια μου»

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:

Σε συνεργασία και με την Α/βάθμια Εκπαίδευση  και στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου», τοΚέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», έχει προγραμματίσει την υλοποίηση βιωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.

Συγκεκριμένα:

 • Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00π.μ.,στο 5ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με την Δ/ντρια του 5ου Δημοτικού κ. Αλέξη Αδαμαντία,  θα πραγματοποιηθούν δύο (2) δίωρες βιωματικές ψυχοεκπαιδεύσεις των μαθητών των  Β2’ και Στ1’ τάξεων  από  τις κυρίες  Γκουντούνα Ασπασία και Καργάκου Κατερίνα  στα πλαίσια του προγράμματος  Αγωγής Υγείας που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί με τίτλο: «Συναισθήματα-Διαχείρισηη Συναισθημάτων».
 • Στο Νηπιαγωγείο Παπαδιανίκων και σε συνεργασία με την νηπιαγωγό κ. Κληρονόμου Φωτεινή, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα  θα υλοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια, βασισμένη στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης  «Ο Κήπος με τις 11 Γάτες», την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ.
 • Την Παρασκευή 27 Μαρτίου  και ώρα 10:00 το πρωί, στο 9ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Αποστολοπούλου Αγγελική, θα πραγματοποιηθούν δύο δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές της Α’ τάξης από την κ. Καργάκου Κατερίνα στην θεματική «Συναισθήματα. Αναγνώριση και Διαχείριση συναισθημάτων» και στους μαθητές της  Β’ τάξης στην θεματική «Υγιεινή Διατροφή» από την κ. Γκουντούνα Ασπασία.
 • Την Τρίτη 31 Μαρτίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κ. Γκουντούνα Ασπασία σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της Α’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη κ. Λεϊμονίτη Σταυρούλα, θα υλοποιήσει δίωρη βιωματική παρέμβαση στους μαθητές στην θεματική «Συναισθήματα. Αναγνώριση και Διαχείριση συναισθημάτων»  
 • Τέλος, ο Δίαυλος, υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» και αφορά την Στ’ τάξη των δημοτικών σχολείων που ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουν. Το πρόγραμμα, είναι βιωματικό, δίωρης διάρκειας και ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και με το ΚΕΣΥΠ Λακωνίας.  Υλοποιείται από την ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης  κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και για τον Μάρτιο, έχουν προγραμματιστεί  τα ακόλουθα σχολεία:
 • Πέμπτη 12 Μαρτίου και ώρα 10:00 το πρωί, στο Στ’ 1 του 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
 • Παρασκευή 20 Μαρτίου την ίδια ώρα, στο Στ’2 του 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
 • Πέμπτη 26 Μαρτίου την ίδια ώρα, στο Στ’ 1 του 5ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
 • Παρασκευή 27 Μαρτίου την ίδια ώρα, στο Στ’ 1 του 3ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης  

Παρεμβάσεις σε γονείς:

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», «ακούοντας» τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των γονιών στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, οργανώνει εκτός από ομάδες Γονέων και ομιλίες αποσκοπώντας να τους ενισχύσει και να τους εμψυχώσει στο τόσο δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό γονεϊκό ρόλο.

Κινούμενοι σε λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την Δ/ντρια του νηπιαγωγείου Ασωπού κ. Κληρονόμου Φωτεινή, διοργανώνουμε δύο ομιλίες δίωρης διάρκειας, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του νηπιαγωγείου Ασωπού από την ψυχολόγο του κέντρου κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα. Συγκεκριμένα:

 • Την Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 6:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού»
 • Την Δευτέρα 30 Μαρτίου την ίδια ώρα, το θέμα της ομιλίας θα είναι: «Διαχείριση ελεύθερου χρόνου και ψυχαγωγίας με τα παιδιά μας»

Παρεμβάσεις στην κοινότητα:

Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα μόνο των επιστημόνων, αλλά απαιτεί τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων όσων καθορίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και όσων συμμετέχουν σε αυτό. Με στόχο μας την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας, τα επιστημονικά στελέχη του Διαύλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Γκοριτσάς, διοργανώνει δύο δίωρες ομιλίες ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης σε θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Αναλυτικότερα:

  • Την Δευτέρα 2 Μαρτίου και ώρα 6:00 το απόγευμα, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα θα μιλήσει για την Κατανόηση και Αντιμετώπιση του Άγχους ενώ
 • Την Τετάρτη 11 Μαρτίου την ίδια ώρα, η κ. Καργάκου Κατερίνα θα μιλήσει για τον Ρόλο της Υγιεινής Διατροφής και του Ύπνου στον Ανθρώπινο Οργανισμό.

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Ο «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη Της Σχολικής Βίας Και Του Εκφοβισμού, διοργανώνει ένα ακόμη τριήμερο βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης αυτή τη φορά,  με τίτλο: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού». Συγκεκριμένα :

Το βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στο χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης Δίαυλος κατά τις ημ/νίες:  9/03, 16/03 και 18/03/2015 και ώρα: 5:00-8:00, στο οποίο θα  συμμετέχουν 20 εκπαιδευτικοί και στο οποίο εκπαιδεύτριες θα είναι οι κυρίες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος και Καργάκου Κατερίνα –Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά στελέχη του κέντρου πρόληψης «Δίαυλος»

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.